ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ

Αντλίες Θερμότητας

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση αντλιών θερμότητας για την θέρμανση και τον δροσισμό των κτηρίων κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, λόγω της οικολογικής τους λειτουργίας και της χαμηλής κατανάλωσης.

Συνδυάζονται άψογα με ευρέως διαδεδομένες τεχνολογίες όπως συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, στοιχεία νερού (fan coils), ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως κύριες ή βοηθητικές πηγές θερμότητας σε συνδυασμό με ηλιακές εγκαταστάσεις για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Η αντλία θερμότητας εξοικονομεί χώρους εντός του κτηρίου, διότι τοποθετείται σε εξωτερικούς χώρους και δεν απαιτεί την εγκατάσταση δεξαμενής καυσίμου (πετρελαίου ή υγραερίου) και καμινάδας.

Αποδεσμεύει πλήρως από το πετρέλαιο ενώ παράλληλα κάνει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Συνήθεις αντλίες θερμότητας έχουν συντελεστή απόδοσης COP (coefficient of performance) περίπου 3, ενώ η Mitsubishi περίπου 4 οπότε για την παροχή 4kW θερμότητας το μηχάνημα καταναλώνει μόλις 1kW.

Βιομάζα-Pellet

Με τον όρο βιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας.

Μια μορφή βιομάζας: pellets (συσσωματώματα) τα οποία προκύπτουν από τη μηχανική συμπίεση πριονιδιού, χωρίς την προσθήκη χημικών ή συγκολλητικών ουσιών.

Η ενέργεια που είναι δεσμευμένη στις φυτικές ουσίες προέρχεται από τον ήλιο. Με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, τα φυτά μετασχηματίζουν την ηλιακή ενέργεια σε βιομάζα. Οι ζωικοί οργανισμοί αυτή την ενέργεια την προσλαμβάνουν με την τροφή τους και αποθηκεύουν ένα μέρος της. Αυτή την ενέργεια αποδίδει τελικά η βιομάζα, μετά την επεξεργασία και τη χρήση της. Είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας γιατί στην πραγματικότητα είναι αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια που δεσμεύτηκε από τα φυτά κατά τη φωτοσύνθεση.

Τα pellets έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (λιγότερο από 12%) και υψηλή πυκνότητα.

Τα pellets γίνονται από παρθένα ξυλεία δηλαδή μη επεξεργασμένα με καυστικές ουσίες, κόλλες ή χρώμα. Στη συνέχεια τα υλικά αυτά πιέζονται σε ειδικές μηχανές μέσα σε κυλίνδρους με διαφορετικά μήκη και πάχη (1,5-2 cm στο μήκος και 6-8 mm στην διάμετρο). Είναι πολύ εύκολο στη χρήση και με υψηλή θερμική αξία (LHV= 4.000- 4.500 Kcal/kg)

Η καύση της βιομάζας έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου - επειδή οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που απελευθερώνονται κατά την καύση της βιομάζας δεσμεύονται πάλι από τα φυτά για τη δημιουργία της βιομάζας.

Η μηδαμινή ύπαρξη του θείου στη βιομάζα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του θείου (SO2) που είναι υπεύθυνο για την όξινη βροχή.

Ενδοδαπέδια Θέρμανση

Η ενδοδαπέδια θέρμανση παρέχει ομοιόμορφη θέρμανση του χώρου. Αποφεύγεται η δημιουργία ρευμάτων αέρα και είναι εφικτή η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση ενός χώρου διότι η ενδοδαπέδια θέρμανση, σε αντίθεση με συμβατικούς τρόπους θέρμανσης (όπως πχ τα θερμαντικά σώματα), δεν δεσμεύει χώρο. 

Η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργώντας συνεχώς, εκμεταλλεύεται την θερμοχωρητικότητα του δαπέδου και των λοιπών δομικών στοιχείων ενός χώρου πετυχαίνοντας έτσι εξοικονόμηση καυσίμου. Στην εξοικονόμηση καυσίμου συντελεί και το γεγονός ότι η θερμοκρασία του νερού προσαγωγής είναι πιο χαμηλή (περίπου η μισή) από αυτήν των θερμαντικών σωμάτων.

Λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του νερού προσαγωγής, τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι πολύ «ευέλικτα» στον τρόπο παραγωγής του ζεστού νερού. Μπορούν να συνδεθούν με λέβητα πετρελαίου, με αντλία θερμότητας αέρα-νερού, ακόμη και με ηλιακούς συλλέκτες

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των ενδοδαπέδιων συστημάτων θέρμανσης είναι ότι εφόσον είναι συνδεδεμένα με αντλία θερμότητας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για δροσισμό το καλοκαίρι. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι η εγκατάσταση στοιχείων νερού για την αφύγρανση των χώρων.

Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια Θέρμανση

Η ενδοδαπέδια θέρμανση παρέχει ομοιόμορφη θέρμανση του χώρου. Αποφεύγεται η δημιουργία ρευμάτων αέρα και είναι εφικτή η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση ενός χώρου διότι η ενδοδαπέδια θέρμανση, σε αντίθεση με συμβατικούς τρόπους θέρμανσης (όπως πχ τα θερμαντικά σώματα), δεν δεσμεύει χώρο.

Η ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση προσφέρει επιπλέον την δυνατότητα αυτόνομης θέρμανσης κάθε χώρου ξεχωριστά. Βρίσκει εφαρμογή σε κύριες, εξοχικές κατοικίες και επαγγελματικούς ή δημόσιους χώρους. Είναι απλή στην εγκατάσταση, μειώνοντας έτσι τον χρόνο κατασκευής.

Είναι ένα διακριτικό-αθόρυβο σύστημα θέρμανσης που βρίσκει άψογη εφαρμογή στις αναπαλαιώσεις κτηρίων διότι δεν έχει ογκώδη εμφανή εξοπλισμό και δεν απαιτεί ιδιαίτερο χώρο (πχ λεβητοστάσιο) για την λειτουργία του.

Θερμαντικά Σώματα

Τα θερμαντικά σώματα αποτελούν μία αξιόπιστη λύση στον τομέα της θέρμανσης και η αξία τους έχει αποδειχθεί στη διάρκεια του χρόνου, αφού αποτελεί ένα σύστημα που εφαρμόζεται από πολύ παλιά και καλύπτει μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Δουλεύουν με κυκλοφορία ζεστού νερού και έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτούνται  από κάθε είδους λέβητα και την ευελιξία να μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου και τις προτιμήσεις του πελάτη.

Τοποθετούνται σχετικά εύκολα και χρειάζονται υδραυλικές αναμονές σε κάθε χώρο που πρόκειται να τοποθετηθούν.

Μπορούν να επιλεχθούν διάφορα μεγέθη, όσον αφορά το μήκος, το πλάτος και το ύψος τους, όπως επίσης και διάφορα χρώματα, ανάλογα με το μοντέλο.

Υπάρχει επίσης ποικιλία σωμάτων για ειδικές χρήσεις, όπως πχ οι πετσετοκρεμάστρες, που ζεσταίνουν τις πετσέτες στο μπάνιο ενώ συγχρόνως θερμαίνουν το χώρο ή τα σώματα που έχουν ενσωματωμένο νιπτήρα κλπ.

Η εταιρεία μας εμπορεύεται θερμαντικά σώματα τύπου πάνελ των οίκων DeLonghi, Splendid και Buderus.

Θερμοπομποί

Οι θερμοπομποί είναι ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα με ενσωματωμένο θερμοστάτη προσφέροντας πλήρη αυτονομία στην θέρμανση των χώρων.

Είναι εύκολοι στην εγκατάσταση και δεν απαιτούν συντήρηση.

Έτσι αποφεύγονται οι πολύπλοκες εγκαταστάσεις υδραυλικών σωληνώσεων και υλικών, λεβητοστασίων, καμινάδων κλπ.

Θερμοσυσσωρευτές

Οι θερμοσυσσωρευτές είναι σχεδιασμένοι ώστε να λειτουργούν με το φθηνό νυχτερινό ρεύμα, προσφέροντας απόδοση, οικονομία και μηδενικό κόστος συντήρησης.

Ελέγχονται αυτόματα και είναι απλοί στον χειρισμό.

Συνιστώνται για την θέρμανση τόσο σπιτιών, όσο και επαγγελματικών χώρων.

Είναι εύκολοι στην εγκατάσταση και δεν απαιτούν συντήρηση.

Έτσι αποφεύγονται οι πολύπλοκες εγκαταστάσεις υδραυλικών σωληνώσεων και υλικών, λεβητοστασίων, καμινάδων κλπ.

Λεβητοστάσιο Πετρελαίου-Αερίου

Η εταιρεία μας αναλαμβάνει την μελέτη, εγκατάσταση και παράδοση σε λειτουργία ενός πλήρους λεβητοστασίου πετρελαίου ή αερίου με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία του.

Διαθέτουμε επίσης ατομικές μονάδες (δαπέδου ή επίτοιχες) κατάλληλες για τοποθέτηση σε περιορισμένους ή εξωτερικούς χώρους. Οι μονάδες αυτές ενδείκνυνται για τις ανακαινίσεις κατοικιών όπου δεν υπήρχε πρόβλεψη λεβητοστασίου, για διαμερίσματα παλαιών πολυκατοικιών που θέλουν να αποκτήσουν αυτόνομη-ανεξάρτητη θέρμανση.

Το κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό (μελετητές, εγκαταστάτες) έχοντας την υποστήριξη της αποθήκης με όλα τα απαραίτητα υλικά (κυκλοφορητές, δοχεία διαστολής, καμινάδες, βαλβίδες ασφαλείας, ηλεκτροβάννες, κα) μπορεί να εγγυηθεί για την εγκατάσταση που χρειάζεστε.

Λεβητοστάσιο στερεών καυσίμων

Τα λεβητοστάσια στερεών καυσίμων μπορούν να εκμεταλλευτούν φτωχά σε θερμογόνο δύναμη καυσίμα όπως ξύλο, κάρβουνο, πυρηνόξυλο και λοιπά κοκκοποιημένα στερεά καύσιμα (πέλετς). Λειτουργούν άψογα με ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης (λέβητας – θερμαντικά σώματα) και προσφέρουν απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Η εταιρεία μας αναλαμβάνει την μελέτη, εγκατάσταση και παράδοση σε λειτουργία ενός πλήρους λεβητοστασίου στερεών καυσίμων με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία του. Διαθέτουμε κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό (μελετητές, εγκαταστάτες) και την υποστήριξη αποθήκης με όλα τα απαραίτητα υλικά για την εγκατάσταση που χρειάζεστε.

Στοιχεία Νερού (Fan Coil)

Τα στοιχεία νερού τοποθετούνται όπως περίπου και τα θερμαντικά σώματα.

Ζεστό νερό παρασκευάζεται από τον λέβητα και κυκλοφορεί στην περιέλιξη του στοιχείου.

Μέσω του ενσωματωμένου ανεμιστήρα, η θερμότητα μεταφέρεται στον χώρο.

Το βασικότερο πλεονέκτημα των στοιχείων νερού είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο τον χειμώνα για θέρμανση όσο και το καλοκαίρι για δροσισμό. Σε αυτήν την περίπτωση το ζεστό ή κρύο νερό (αναλόγως την εποχή) παρέχεται από αντλία θερμότητας, οπότε επιτυγχάνεται απεξάρτηση από το πετρέλαιο.