Οδηγίες πισίνας

Οδηγίες Χρήσης Πισίνας

1. ΑΝΤΛΙΑ

Η αντλία είναι άριστα προστατευμένη, αρκεί οι κλίσεις του περιβάλλοντος χώρου να μην επιτρέπουν στα νερά να κατακλύσουν το χώρο κοντά στο Filter-block/panel. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει ο χώρος που βρίσκεται η αντλία και να καεί.

Σε μακρές περιόδους μη λειτουργίας του συστήματος φίλτρανσης, πρέπει να απομακρύνουμε την αντλία. Αυτό γίνεται πάρα πολύ εύκολα, αφού αποσυνδέσουμε τον ελαστικό κόκκινο σφιγκτήρα (εισαγωγής - εξαγωγής) και το ηλεκτρολογικό “φις” που βρίσκεται μέσα στο κουτί διακλάδωσης.

'Όταν έχει προηγηθεί περίοδος μακράς ακινησίας της αντλίας, είναι πιθανό η φτερωτή της αντλίας να έχει κολλήσει. Πριν θέσουμε, λοιπόν, την αντλία σε λειτουργία, ελέγχουμε αν η φτερωτή γυρίζει περιστρέφοντάς τη με το χέρι. Πριν επανατοποθετήσουμε την αντλία, τη γεμίσουμε με νερό χρησιμοποιώντας το λάστιχο ποτίσματος (εξαέρωση αντλίας).

Τέλος, κάθε 2 με 3 χρόνια το πολύ κάνουμε service στην αντλία μας. Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται το service είναι για να αλλαχτούν τα ρουλεμάν, να απομακρυνθούν τυχών ξένα σώματα, να ψεκαστεί λιπαντικό και να αντικατασταθούν τυχών φθαρμένα μέρη.

Σημειώνουμε :

Ποτέ δεν λειτουργούμε την αντλία χωρίς κυκλοφορία νερού. Θα καταστραφεί
Φροντίζουμε να παραμένει πάντα τελείως στεγνός ο χώρος των μηχανημάτων
Συχνές πτώσεις τάσεως (προβληματικό δίκτυο ΔΕΗ) μπορούν να κάψουν τα ρελέ ή/και την περιέλιξη του κινητήρα της αντλίας.
Εάν δεν γίνουν τα ανωτέρω είναι πιθανό να καεί η αντλία και τότε η εγγύηση δεν μας καλύπτει.

2. ΘΕΣΗ ΑΚΡΟΦΥΣΙΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

'Όταν η αντλία λειτουργεί, βεβαιωνόμαστε ότι το νερό της επιφάνειας κινείται κυκλικά. Μπορούμε να μετακινήσουμε το ακροφύσιο εκτόξευσης νερού (όταν η αντλία είναι εκτός λειτουργίας) προς όλες τις κατευθύνσεις.
Εάν το ακροφύσιο εκτοξεύει αρκετή ποσότητα νερού προς τα πάνω, τότε γίνεται καλύτερη οξυγόνωση του νερού, με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωση χλωρίου. Το πλεονέκτημα όμως αυτό αντισταθμίζεται όταν το ακροφύσιο έχει στραφεί τελείως προς τα πάνω, διότι η υπερβολική οξυγόνωση ανεβάζει το pH του νερού, οπότε χρειάζεται πιο συχνή ρύθμιση του pH.

Σημειώνουμε :

Περιστρέφουμε το ακροφύσιο μόνο όταν η αντλία είναι εκτός λειτουργίας, αλλιώς θα σπάσει.
Εάν δεν είναι δυνατή η περιστροφή του ακροφύσιου, τότε αυτό έχει πιθανότατα ακινητοποιηθεί από τα άλατα του νερού. Σε αυτή την περίπτωση ξεβιδώνουμε τις βίδες, ελευθερώνουμε το ακροφύσιο και αφού το καθαρίσουμε καλά, το επανατοποθετούμε. Αν διαπιστώσουμε ότι έχει σπάσει, προμηθευόμαστε νέο ακροφύσιο.

3. ΧΡΟΝΟΔΙΑΚΟΠΤΗΣ

Φιλτράρουμε τις απαραίτητες ώρες, για να έχουμε κρυστάλλινο νερό. Η ανακύκλωση του συνολικού όγκου του νερού γίνεται 1 έως 4 φορές το 24ωρο ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού.

Ώρες φιλτραρίσματος     Θερμοκρασία νερού
3 ώρες     Μικρότερη από 12ο C
6 ώρες     13ο C – 20ο C
9 ώρες     21ο C – 30ο C
12 ώρες     Μεγαλύτερη από 30ο C

Τα 3/4 των ωρών λειτουργίας των μηχανημάτων να είναι με το φως της μέρας (12:00-14:00 οπωσδήποτε) και ειδικότερα τις ώρες που η χρήση της πισίνας είναι εντονότερη. Και αυτό διότι το νερό επηρεάζεται από τον ήλιο (φωτοσύνθεση) και από τα οξέα των κολυμβητών. Όσο πιο πολύ φιλτράρουμε, τόσο καλύτερη ποιότητα νερού έχουμε και τόσο μεγαλύτερη οικονομία κάνουμε στα χημικά.

Σημειώνουμε :
Σε διακοπή ρεύματος ο χρονοδιακόπτης απορυθμίζεται και πρέπει να ρυθμιστεί, ώστε οι δείκτες του να δείχνουν ξανά τη σωστή ώρα. Ελέγχουμε συστηματικά το χρονοδιακόπτη.

 

4. ΚΑΔΟΙ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΤΡΩΝ

Το πάνω μέρος των κάδων πρέπει πάντοτε να είναι κάτω από την επιφάνεια του νερού, αλλιώς δεν γίνεται ανακυκλοφορία του νερού, η αντλία δεν αναρροφά νερό και καίγεται.

Στο κάτω μέρος κάθε κάδου υπάρχει μια οπή, ώστε ο κάδος να «θηλυκώνει» στο στόμιο του σωλήνα αναρρόφησης (στο κάτω μέρος του Filterblock ή Filterpanel).

Αφού «θηλυκώσει» ο κάδος τον περιστρέφουμε, ώστε να μην μπορεί να «σηκωθεί» προς τα πάνω (γι’ αυτό υπάρχουν τα 2 «αυτάκια» στο πάνω μέρος του κάδου).

 

5. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΙΛΤΡΩΝ

Ο καθαρισμός των φίλτρων εξαρτάται από το βαθμό που η πισίνα μας ρυπαίνεται (σκόνη, γύρη, φύλλα κλπ.). Συνήθως είναι επαρκής ο καθαρισμός όταν γίνεται μια φορά κάθε 2 μέρες για τις επαγγελματικές πισίνες, και 5-7 μέρες για τις ιδιωτικές πισίνες. Καλό είναι να πλένουμε τα φίλτρα κάθε 30 μέρες με απορρυπαντικό στο πλυντήριο, στους 30 - 40ο C.

Aν οι κολυμβητές χρησιμοποιούν αντιηλιακά προϊόντα (κυρίως λάδι), τότε κλείνουν οι πόροι του υφάσματος των φίλτρων με αποτέλεσμα το φιλτράρισμα να γίνεται πλημμελώς. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα φίλτρα πρέπει να αλλάζονται συχνότερα και να πλένονται με FAIRY για τα πιάτα. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε τα φίλτρα 30 μm της PISCINES IDEALES, που είναι ειδικά κατασκευασμένα για τέτοιες συνθήκες.

ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΙΛΤΡΑ ΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ, ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ, ΝΑ ΣΧΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΦΙΛΤΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΒΛΑΒΗ Η ΑΝΤΛΙΑ

Σημειώνουμε :

Μας έχουν παραδοθεί φίλτρα των 6 μm (6 χιλιοστών του χιλιοστού) και 15 μm, που τοποθετούνται ένα σε κάθε κάδο. Το φίλτρο των 6 μm είναι ιδεώδες για καθαρισμό νερού που έχει πολύ ψιλό χώμα (πούδρα), ενώ των 15 μm είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται εάν οι κολυμβητές χρησιμοποιούν αντιηλιακά προϊόντα. Στις επαγγελματικές πισίνες χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε φίλτρα 30 μm
Πάντα θέτουμε την αντλία εκτός λειτουργίας πριν αλλάξουμε τα φίλτρα, ούτως ώστε να αποφύγουμε την απορρόφηση αντικείμενων (φύλλα, πευκοβελόνες κ.λπ.) που προξενούν βλάβη στην αντλία
Πλένουμε τα φίλτρα πριν στεγνώσουν, διότι υπάρχει κίνδυνος να "πετρώσουν" από τα άλατα
Δεν χτυπάμε τα καλαθάκια των skimmers στο έδαφος προκειμένου να τα καθαρίσουμε, γιατί κάποια στιγμή θα σπάσουν.
Αν τα φίλτρα χρησιμοποιούνται σωστά, τότε θα έχουν διάρκεια ζωής τα 3 χρόνια.

 

6. ΑΝΑΡΡΟΦΗΤΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ

Ελέγχουμε αν τα φίλτρα και τα καλαθάκια συγκράτησης φύλλων είναι καθαρά
Συνδέουμε την αναρροφητική σκούπα με το κοντάρι
Βεβαιωνόμαστε ότι ο σωλήνας αναρρόφησης της σκούπας είναι καθαρός
Συνδέουμε την αναρροφητική σκούπα με το ένα άκρο (ακροσωλήνιο) του σωλήνα και την αφήνουμε να "κάτσει" στον πυθμένα της πισίνας
Τοποθετούμε το άλλο άκρο του σωλήνα μπρoστά στο ακροφύσιο εκτόξευσης νερού, ούτως ώστε να εξαερωθεί o σωλήνας και να αποφύγουμε βλάβη στην αντλία
Με την αντλία εκτός λειτουργίας, τοποθετούμε το τυφλό πιάτο στον ένα από τους δυο κάδους και τα άλλα δυο, με τα "μάτια" ("skim-vac") αντικριστά, στον άλλο κάδο.
Θέτουμε την αντλία σε λειτουργία (μόνο στην 1η ταχύτητα) και συγχρόνως εισάγουμε το ακροσωλήνιο μέσα στο "skim-vac"
Τώρα μπορούμε να καθαρίσουμε τον πυθμένα της πισίνας μας. Μετακινούμε τη χειρoκίνητη σκούπα ομαλά και όχι με απότομες κινήσεις, ώστε τα σκουπιδάκια και η σκόνη του πυθμένα να απορροφώνται από την σκούπα και να μην αναδεύονται.

Σημειώνουμε :

Αν καθώς σκουπίζουμε, διαπιστώσουμε ότι η σκούπα χάνει την αρχική της αποτελεσματικότητα, τότε αλλάζουμε τα "skim-vac’s", ώστε να χρησιμοποιήσουμε το φίλτρο του άλλου κάδου
Αν έχουμε αντλία δυο ταχυτήτων, δεν σκουπίζουμε με τη 2η ταχύτητα, διότι ζορίζεται η αντλία και μειώνεται σημαντικά η διάρκεια ζωής της.

7. ΔΕΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ

Κάθε 2 με 3 χρόνια το πολύ κάνουμε service στην αντλία μας
Μια φορά τη βδομάδα καθαρίζουμε τη μεμβράνη στη “γραμμή του νερού”. Για τον καθαρισμό ρίχνουμε καθαριστικό αλκαλικής βάσης σε ένα σφουγγάρι και τρίβουμε καλά. Όταν η πισίνα είναι άδεια, και αν υπάρχουν άλατα, χρησιμοποιούμε Viacal
Ανεπαρκής καθαρισμός των φίλτρων μπορεί να καταστρέψει τα στεφάνια ή να δημιουργήσει ακόμη και βλάβη στις αντλίες. Πριν & μετά από κάθε σκούπισμα του πυθμένα οπωσδήποτε αλλάζουμε ή καθαρίζουμε τα φίλτρα
Βάζουμε το χλώριο μόνο στα καλαθάκια και ποτέ απ’ευθείας μέσα στην πισίνα (δημιουργούνται ανεξίτηλοι άσπροι λεκέδες στη μεμβράνη)
Όσο γεμίζουμε την πισίνα μας με νερό, προσέχουμε να μην ξεκουμπωθεί ο οδηγός της μεμβράνης περιμετρικά κάτω από το επιχείλιο
Oι διεθνείς προδιαγραφές επιβάλλουν, για τις επαγγελματικές πισίνες, την αναπλήρωση 100 λίτρων νερού ανά λουόμενο τη μέρα
Δεν αφήνουμε την πισίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς νερό, και ιδίως αν δεν υπάρχει σκέπαστρο
Χαμηλή στάθμη νερού προκαλεί βλάβη στις αντλίες. Διατηρούμε τη στάθμη στα 3/4 του skimmer
Διατηρούμε το χώρο των μηχανημάτων στεγνό

 

10 Χρυσοί κανόνες για κρυστάλλινο νερό

1. To pH του νερού πρέπει να είναι μεταξύ 7,2 - 7,6. Αν το νερό έχει πολλά άλατα, το pH πρέπει οπωσδήποτε να είναι 7,2. Το πρώτο που ελέγχουμε πάντα είναι το pH, το οποίο και ρυθμίζουμε πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο.

Εάν το pH είναι υψηλό τότε:
το νερό δεν είναι διαυγές
η κατανάλωση των χημικών προϊόντων είναι άσκοπα μεγάλη, και
έχουμε ανεπιθύμητες επικαθήσεις αλάτων

2. Φιλτράρουμε τις απαραίτητες ώρες, για να έχουμε κρυστάλλινο νερό. Η ανακύκλωση του συνολικού όγκου του νερού γίνεται 1-4 φορές το 24ωρο ανάλογα με την θερμοκρασία του νερού.

Τα 3/4 των ωρών λειτουργίας των μηχανημάτων πρέπει να είναι με το φως της μέρας (12:00-14:00 οπωσδήποτε) και ειδικότερα τις ώρες που η χρήση της πισίνας είναι εντονότερη. Και αυτό διότι το νερό επηρεάζεται από τον ήλιο (φωτοσύνθεση) και από τα οξέα των κολυμβητών. Όσο πιο πολύ φιλτράρουμε, τόσο καλύτερη ποιότητα νερού έχουμε και τόσο μεγαλύτερη οικονομία κάνουμε στα χημικά.

Σε διακοπή ρεύματος ο χρονοδιακόπτης απορυθμίζεται και πρέπει να ρυθμιστεί ξανά στη σωστή ώρα.

3. Δεν βάζουμε μεγαλύτερες ποσότητες χημικών από τις συνιστώμενες και δεν κάνουμε χρήση σκόνης σοκ μαζί με αλγοκτόνο ή pH την ίδια μέρα, διότι χάνεται η κρυστάλλινή όψη του νερού. Όμως πρέπει να έχουμε υπόψη ότι, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του νερού, συνεπώς και οι ώρες φίλτρανσης, τόσο ταχύτερα λιώνουν οι ταμπλέτες χλωρίου.

4. Το χλώριο (σε οποιαδήποτε μορφή), μπαίνει πάντοτε και μόνον στα καλαθάκια, γιατί αλλιώς δημιουργεί άσπρους ανεξίτηλους λεκέδες στη μεμβράνη.

5. Το νερό της πισίνας δεν πρέπει να μείνει χωρίς χλώριο, ιδίως όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, διότι θα πρασινίσει πάρα πολύ γρήγορα. Γι' αυτό φροντίζουμε να υπάρχουν πάντα οι απαραίτητες ταμπλέτες στα Καλαθάκια Συγκράτησης Φύλλων.

6. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε κροκιδωτικό ή ταμπλέτες Triplex (πολυταπλέτες). Τα φίλτρα PISCINES IDEALES έχουν πολύ μικρή διαπερατότητα (15 & 6 μm). Με τη χρήση κροκιδωτικού θα μπουκώσουν και ίσως σπάσουν τα στεφάνια!

7. Πάντα θέτουμε την αντλία εκτός λειτουργίας πριν αλλάξουμε τα φίλτρα, ούτως ώστε να αποφύγουμε την απορρόφηση αντικείμενων (φύλλα, πευκοβελόνες κ.λπ.) που προξενούν βλάβη στην αντλία.

8. Το συχνό πλύσιμο των φίλτρων είναι σημαντικότατος παράγοντας διατήρησης κρυστάλλινου νερού. Τα φίλτρα πρέπει να πλένονται μια φορά το μήνα στο πλυντήριο με απορρυπαντικό στους 30ο - 40ο C.

Πριν και μετά από κάθε σκούπισμα του πυθμένα, πρέπει να αλλάζουμε ή να καθαρίζουμε καλά τα φίλτρα.

Εάν τα φίλτρα δεν είναι καθαρά, μπορεί να σπάσουν τα “στεφάνια” που τα συγκρατούν, αλλά και να καεί η αντλία.

9. Όταν η εμφάνιση του νερού δεν είναι ιδανική (πράσινο νερό, κλ.π):
    - Ελέγχουμε και ρυθμίζουμε το pH
    - Κάνουμε χλωρίωση σοκ, αφού έχει ρυθμιστεί pH
    - Φιλτράρουμε συνέχεια αλλάζοντας τα φίλτρα 2 - 3 φορές την ημέρα

10. Εάν δεν είναι δυνατή η περιστροφή του Ακροφύσιου Εκτόξευσης Νερού, τότε αυτό έχει πιθανότατα ακινητοποιηθεί από τα άλατα του νερού. Σε αυτή την περίπτωση ξεβιδώνουμε τις βίδες, ελευθερώνουμε το ακροφύσιο και αφού το καθαρίσουμε καλά, το επανατοποθετούμε. Αν διαπιστώσουμε ότι έχει σπάσει, προμηθευόμαστε νέο ακροφύσιο

Οδηγίες Έναρξης Πισίνας

Αν χρειάζεται να αδειάσουμε την πισίνα μας χρησιμοποιούμε μια εμβαπτιζόμενη αντλία.

Καθαρίζουμε μέσα-έξω με Viacal για τα άλατα το Filterblock, panel ή escalier tonic. Καθαρίζουμε τους κάδους, τα φίλτρα και τα καλαθάκια συγκράτησης φύλλων και τα επανατοποθετούμε.

Καθαρίζουμε τη μεμβράνη χρησιμοποιώντας το καθαριστικό αλκαλικής βάσης και κατόπιν συμπληρώνουμε την απαιτούμενη ποσότητα νερού, που πρέπει να καλύπτει τα 3/4 του skimmer. Αν υπάρχουν άλατα, χρησιμοποιούμε Viacal για τα άλατα. Για δική μας διευκόλυνση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιεστικό νερού.

Για να επανασυνδέσουμε την αντλία ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία :

    Ελέγχουμε αν το ρελέ διαφυγής είναι στη θέση "OFF"
    Τοποθετούμε την αντλία στη θέση της. Οι σωληνώσεις μας καθοδηγούν στη σωστή τοποθέτηση της
    Γεμίζουμε την αντλία με νερό χρησιμοποιώντας το λάστιχο ποτίσματος (εξαέρωση)
    Συνδέουμε τις σωληνώσεις και σφίγγουμε προσεκτικά τα κολάρα
    Ελέγχουμε την κατάσταση των καλωδίων. Επανασυνδέουμε το ηλεκτρολογικό "φις" της αντλίας και του προβολέα στο κουτί διακλάδωσης. Η εργασία αυτή πρέπει να γίνεται από πτυχιούχο ηλεκτρολόγο
    Ελέγχουμε τη στεγανότητα των σωληνώσεων και της αντλίας, και κλείνουμε το καπάκι του χώρου των αντλιών
    Βάζουμε το ρελέ διαφυγής στη θέση "ON" και ανεβάζουμε τις ασφάλειες στον πίνακα. Μια φορά το μήνα ελέγχουμε τη σωστή λειτουργία του ρελέ διαφυγής απλά πατώντας το test επί του ρελέ διαφυγής


Τώρα που γέμισε με νερό η πισίνα μας, ελέγχουμε το pH και το διορθώνουμε αν χρειαστεί:
Δοσολογία: Στα 100 m3 νερού για να μειώσουμε το pH κατά 0,1 μονάδα προσθέτουμε στην πισίνα 1 kgr pH MINUS.

Τοποθετούμε ταμπλέτες χλωρίου στα καλαθάκια και φιλτράρουμε διαρκώς για ένα εικοσιτετράωρο
Δοσολογία: Στα 40 m3 νερού χρησιμοποιούμε 1 ταμπλέτα μέχρι σχεδόν την πλήρη διάλυσή της. (σε υψηλές θερμοκρασίες ενδείκνυται να αυξήσουμε την δοσολογία)

Προσθέτουμε αλγοκτόνο
Δοσολογία: Στα 100 m3 νερού χρησιμοποιούμε δοσολογία έναρξης 1,5 lt. (δοσολογία συντήρησης 0,7 lt ανά 20ήμερο)

Ρυθμίζουμε το χρονοδιακόπτη στις απαιτούμενες ώρες λειτουργίας:

Ώρες φιλτραρίσματος     Θερμοκρασία νερού
3 ώρες     Μικρότερη από 12ο C
6 ώρες     13ο C – 20ο C
9 ώρες     21ο C – 30ο C
12 ώρες     Μεγαλύτερη από 30ο CΝα μην ξεχάσουμε να κάνουμε χλωρίωση σοκ 20 μέρες μετά την έναρξη
Δοσολογία: Στα 100 m3 νερού χρησιμοποιούμε δοσολογία 1 kgr ανά 20ήμερο

Οδηγίες Κλεισίματος Πισίνας

Για τη μακροζωία της πισίνας μας πρέπει να την αφήνουμε γεμάτη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ύπαρξη νερού ελαχιστοποιεί τις συστοδιαστολές που θα συνέβαιναν αν η πισίνα ήταν εκτεθειμένη κατ’ευθείαν στις έντονες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις μεταξύ μέρας και νύχτας του χειμώνα.

Καλό είναι να λειτουργούν τα μηχανήματα της πισίνας μας και τους χειμερινούς μήνες για 2 ώρες τη μέρα. Στο διάστημα αυτό προσθέτουμε κανονικά τις απαραίτητες ποσότητες χημικών, σύμφωνα με τις αναγραφόμενες δοσολογίες.

Αν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία της πισίνας, τότε ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία κατά γράμμα:

    Κατεβάζουμε το pH του νερού στο 6,8
    Κατεβάζουμε τη στάθμη του νερού κατά 50 - 60 cm με μια εμβαπτιζόμενη αντλία, ώστε να μη πλημμυρίσει η πισίνα από τις βροχοπτώσεις
    Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε προσεκτικά τη μεμβράνη και ειδικά τη "γραμμή του νερού"
    Βάζουμε το ρελέ διαφυγής στη θέση "OFF" και κατεβάζουμε τις ασφάλειες στον πίνακα
    Ανοίγουμε το καπάκι του χώρου των αντλιών και ελευθερώνουμε τα κολάρα. Ανοίγουμε το κουτί διακλάδωσης και ελευθερώνουμε το ηλεκτρολογικό "φις" της αντλίας και του προβολέα. Βγάζουμε την αντλία, την στεγνώνουμε και την φυλάμε σε μέρος ξηρό, και όχι στον ίδιο χώρο με τα χημικά. Κατά την διάρκεια του χειμώνα γυρίζουμε 2-3 φορές τη φτερωτή ώστε να μην κολλήσει
    Βάζουμε στην πισίνα 1 lt αλγοκτόνο χειμώνα για κάθε 30 m3 νερού (απ'ευθείας στο νερό, περιμετρικά της πισίνας). Βγάζουμε και πλένουμε τα φίλτρα, τα καλαθάκια και τους κάδους και τα αποθηκεύουμε

Η τοποθέτηση σκεπάστρου χειμώνα θα σας διευκολύνει και συνιστάται ιδιαίτερα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ:

    Σε περιοχές όπου οι βροχοπτώσεις είναι έντονες, είτε λειτουργούν τα μηχανήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα είτε όχι, ελέγχουμε τη στάθμη του νερού κάθε 1-2 μήνες και αν χρειάζεται την ξανακατεβάζουμε
    Στο ξεκίνημα της καινούργιας σεζόν, εφόσον το νερό δεν είναι δυσεύρετο και πολύ ακριβό, συνιστάται η μερική ανανέωση του νερού της πισίνας κατά το 1/3 του συνολικού όγκου νερού
    Πριν γεμίσουμε την πισίνα μας, και για τον καθαρισμό της μεμβράνης χρησιμοποιούμε καθαριστικό αλκαλικής βάσης, αλγοκτόνο ή Viacal για τα άλατα αν υπάρχουν άλατα

Γενικές Οδηγίες Ασφαλείας για χρήση της πισίνας απο παιδιά

Η ασφάλεια των παιδιών σας εξαρτάται μόνο από εσάς. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν τα παιδιά είναι κάτω των 5 χρονών.

Παρακολούθηση και επίβλεψη

    Αν υπάρχουν παιδιά, θα πρέπει να εξοικειωθούν από μικρή ηλικία με το νερό (συνήθως μετά τα 4 έτη) και να εκπαιδευτούν στην κολύμβηση από ειδικούς. Θα γνωρίσουν έτσι τους πιθανούς κινδύνους του νερού και θα αποκτήσουν τη σωστή τεχνική κολύμβησης που θα τους επιτρέπει να κολυμπούν με ασφάλεια και ευχέρεια.
    Η παρακολούθηση των παιδιών πρέπει να είναι συνεχής.
    Πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος ασφαλείας.
    Δείξτε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή όταν υπάρχουν περισσότεροι του ενός κολυμβητές στην πισίνα.
    Μάθετε τα παιδιά να κολυμπούν το συντομότερο δυνατόν.
    Βρέξτε πόδια, χέρια και σβέρκο πριν μπείτε στο νερό.
    Πρέπει να γνωρίζετε τις βασικές τεχνικές πρώτων βοηθειών, ειδικά σε ότι αφορά τα παιδιά.
    Μην επιτρέπετε τις βουτιές όταν στην πισίνα υπάρχουν παιδιά.
    Πρέπει να αποφεύγεται το τρέξιμο κοντά στο χώρο της πισίνας.
    Πρέπει να απαγορεύετε την είσοδο στα παιδιά που δεν ξέρουν να κολυμπούν και δεν διαθέτουν σωσίβιο.
    Αποφεύγετε να αφήνετε παιχνίδια στο χώρο της πισίνας, γιατί ένα παιδί που παίζει με αυτά μπορεί να πέσει στο νερό. §
    Διατηρείτε καθαρό το νερό της πισίνας.
    Μην αφήνετε τα χημικά της πισίνας κοντά στα παιδιά.


Πρόληψη

    Συνιστάται να έχετε ένα τηλέφωνο δίπλα στην πισίνα. Έτσι δεν θα χρειαστεί να αφήσετε μόνο του το παιδί αν κάποιος σας καλέσει.
    Φροντίστε να έχετε δίπλα στο τηλέφωνο τα συνήθη νούμερα ανάγκης.
    Φροντίστε να υπάρχει δίπλα στην πισίνα κατάλληλος εξοπλισμός διάσωσης (σχοινί, σωσίβιο κλπ).
    Φροντίστε να υπάρχει δίπλα στην πισίνα κουτί πρώτων βοηθειών.


Σε περίπτωση δυστυχήματος

    Βγάλτε το άτομο που κινδυνεύει έξω από το νερό γρήγορα.
    Τηλεφωνήστε αμέσως για βοήθεια.
    Αλλάξτε τα βρεγμένα ρούχα με ζέστες κουβέρτες.
    Έχετε κοντά στην πισίνα το κουτί πρώτων βοηθειών.
    Πρέπει να θυμάστε το τηλέφωνο των Πρώτων Βοηθειών (166) και να είναι τοποθετημένο σε εμφανές μέρος.
    Πρέπει να ξέρετε το τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων (210 7793777).
    Όλες οι πόρτες και τα παράθυρα που οδηγούν στην πισίνα πρέπει να είναι ασφαλή και να εμποδίζουν την πρόσβαση των μικρών παιδιών στην πισίνα. Προσέχετε να μην υπάρχουν τραπέζια και καρέκλες κοντά στην περίμετρο της πισίνας, γιατί μπορεί κάποιο παιδί να σκαρφαλώσει και να μπει στην πισίνα.

Οδηγίες Χημικής Συμπεριφοράς Νερού Πισίνας

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ: pH: 7,2 - 7,6 ΧΛΩΡΙΟ : 0,7 - 1,5 mg/lt

ΑΡΧΙΚΗ ΠΛΗΡΩΣΗ

ΧΛΩΡΙΟ (σκόνη):
    

1,5-2 kg / 100 m3 νερού πρέπει να προστεθούν στο καλαθάκι του skimmer, με την αντλία σε λειτουργία.

Η διαδικασία (χλωρίωση shock) πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 15-20 μέρες με 1 kg / 100 m3.

ΑΛΓΟΚΤΟΝΟ:
    

1-2 lt / 100 m3 νερού, προσθέστε περιμετρικά.

Η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 10-20 μέρες.

pH minus (-):
    

Προσθέστε 1-2 kg / 100 m3 νερού, στο καλαθάκι του skimmer ή διαλυμένο σε κουβά με νερό για περιμετρική ρίψη, με 4 ώρες ανακυκλοφορίας για μείωση του pH κατά 0,1-0,2 βαθμό / ημέρα.

pH plus (+):
    

Προσθέστε 0,5-1 kg / 100 m3 νερού, στο καλαθάκι του skimmer ή διαλυμένο σε κουβά με νερό για περιμετρική ρίψη, με 4 ώρες ανακυκλοφορίας για αύξηση του pH κατά 0,1-0,2 βαθμό / ημέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μετά την προαναφερθείσα διαδικασία, η πισίνα να μην χρησιμοποιηθεί για 16 ώρες

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

ΧΛΩΡΙΟ (ταμπλέτες):
    

Μετά την δύση του ηλίου και με τις αντλίες σε λειτουργία,

προσθέστε στο καλαθάκι του skimmer (ή στον αυτόματο χλωριωτή, αν αυτός υπάρχει) 1 ταμπλέτα χλωρίου / 40 m3 ,όταν έχει τελειώσει η προηγούμενη ταμπλέτα (περίπου κάθε 2-4 ημέρες).

pH minus (-):
    

Αν μετά τις καθημερινές μετρήσεις κριθεί αναγκαίο να μειωθεί η τιμή του pH, προσθέστε 1-2 kg / 100 m3 νερού, στο καλαθάκι του skimmer ή διαλυμένο σε κουβά με νερό για περιμετρική ρίψη, με 4 ώρες ανακυκλοφορίας για μείωση του pH κατά 0,1-0,2 βαθμό / ημέρα.

pH plus (+):
    

Αν μετά τις καθημερινές μετρήσεις κριθεί αναγκαίο να αυξηθεί η τιμή του pH, προσθέστε 1-2 kg / 100 m3 νερού, στο καλαθάκι του skimmer ή διαλυμένο σε κουβά με νερό για περιμετρική ρίψη, με 4 ώρες ανακυκλοφορίας για αύξηση του pH κατά 0,1-0,2 βαθμό / ημέρα.

ΧΛΩΡΙΟ (σκόνη):
    

Η διαδικασία (χλωρίωση shock) πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 15-20 μέρες με 1 kg / 100 m3.

ΑΛΓΟΚΤΟΝΟ (EasyCare 5010):
    

Μετά την δύση του ηλίου προσθέστε περιμετρικά 1-2 lt / 100 m3 νερού, κάθε 10-20 μέρες.

ΠΡΟΣΟΧΗ

· Μην Αφήνετε το νερό χωρίς χλώριο

· Η μέτρηση του pH & του χλωρίου πρέπει να γίνεται καθημερινά στις 9:00 & 17:00 και να τηρείται βιβλίο μετρήσεων

· Όταν οι θερμοκρασίες του νερού είναι υψηλές και γίνεται μεγάλη χρήση της πισίνας, αυξάνουμε τις δοσολογίες των χημικών, καθώς και τις ώρες φιλτραρίσματος

Πίσω