ΗΛΙΑΚΑ

Παραγωγή ζεστού νερού

Η εταιρεία μας αναλαμβάνει την μελέτη και εγκατάσταση μεμονωμένων ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού για οικίες (απλοί ηλιακοί θερμοσίφωνες), όπως επίσης και κεντρικά ηλιακά συστήματα για τις αυξημένες ανάγκες επαγγελματικών χώρων όπως ξενοδοχεία, γυμναστήρια, πισίνες κ.α.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν να τοποθετηθούν σε ταράτσες, στο έδαφος ακόμη και σε κεραμοσκεπές

Το θερμοδοχείο μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από τους συλλέκτες (ταράτσα έδαφος) ή κάτω από την κεραμοσκεπή (στην σοφίτα) αφήνοντας εμφανείς μόνο τους ηλιακούς συλλέκτες.

Διατίθεται ανοξείδωτοι ή σε κεραμιδί χρώμα.

Τα θερμοδοχεία έχουν ενσωματωμένη ηλεκτρική αντίσταση (ηλιακοί διπλής ενέργειας) για την θέρμανση του νερού σε περίπτωση παρατεταμένης συννεφιάς ή αργά το βράδυ όταν το ζεστό νερό του δοχείου έχει καταναλωθεί. Διατίθενται επίσης μοντέλα που μπορούν να συνδεθούν με τον λέβητα του σπιτιού (ηλιακοί τριπλής ενέργειας) για την παράλληλη λειτουργία με το σύστημα θέρμανσης εάν για οποιονδήποτε η ηλιακή ακτινοβολία δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό.

Είμαστε αποκλειστικοί αντιπρόσωποι των ηλιακών συστημάτων MALTEZOS στον νομό Ρεθύμνου και αντιπροσωπεύουμε την CosmoSolar ΕΠΕ.

Στα κεντρικά ηλιακά συστήματα οι ηλιακοί συλλέκτες συνδέονται με ένα ή περισσότερα θερμοδοχεία για την κάλυψη των φορτίων αιχμής. Τα θερμοδοχεία έχουν υποδοχές για ηλεκτρικές αντιστάσεις και μπορούν να συνδεθούν με την εγκατάσταση θέρμανσης ή ακόμη και με συστήματα ανάκτησης θερμότητας για την υποβοήθηση της ηλιακής εγκατάστασης. Τέλος, στα κεντρικά ηλιακά συστήματα υπάρχει η δυνατότητα ανακυκλοφορίας για την αμεσότερη παροχή ζεστού νερού στα σημεία υδροληψίας (ντουζιέρες, νιπτήρες κα).

Φωτοβολταϊκά συστήματα

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μετατρέπουν την προσπίπτουσα σε αυτά ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρικό ρεύμα. Τα βασικά τους πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών μεθόδων ηλεκτροπαραγωγής είναι τα ακόλουθα:

 •     Δεν καταναλώνουν καύσιμο.
 •     Είναι αθόρυβα.
 •     Δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον.
 •     Είναι επεκτάσιμα.
 •     Δεν έχουν κινούμενα μέρη και δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις για την συντήρησή τους.
 •     Οι φωτοβολταϊκές κυψέλες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
 •     Λειτουργούν αυτόνομα και αξιόπιστα χωρίς να απαιτείται η παρουσία χειριστή.
 •     Μπορούν να συνδυαστούν και με άλλα συστήματα ηλεκτροπαραγωγής (ανεμογεννήτριες ή ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη).
 •     Έχουν πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης.


Η εταιρεία μας αναλαμβάνει την μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ικανών να καλύψουν οικονομικά και αξιόπιστα τις ανάγκες σας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα συστήματα μπορούν να είναι είτε 100% αυτόνομα, είτε διασυνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Τα αυτόνομα συστήματα παρέχουν πλήρη απεξάρτηση από την ΔΕΗ. Αποτελούν καλή λύση όταν η σύνδεση με το δίκτυο είναι αδύνατη ή πολύ δαπανηρή (πχ σε ορεινές και απομακρυσμένες κατοικίες). Επιπλέον, απαλλάσσουν τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών από τα πάγια έξοδα των λογαριασμών του ηλεκτρικού για τους μήνες που δεν υπάρχει ουσιαστική κατανάλωση.

Τα διασυνδεδεμένα συστήματα μπορούν να διοχετεύσουν την ηλιακά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο της ΔΕΗ ή να χρησιμοποιηθούν για την απρόσκοπτη τροφοδοσία συγκεκριμένων φορτίων του κτηρίου (οικία, ή επαγγελματικός χώρος).

Τα συστήματα αδιάλειπτης παροχής (back-up) είναι επεκτάσιμα και λειτουργούν σε συνδυασμό με την υπάρχουσα παροχή ρεύματος. Σημαντικά φορτία για την λειτουργία του κτηρίου (πχ ψυγεία, φώτα, Η/Υ κα) τροφοδοτούνται από την φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, προστατεύονται οι ευαίσθητες συσκευές από τις διακυμάνσεις του δικτύου και τέλος οι επιλεγμένες συσκευές λειτουργούν ανεξάρτητα από τις διακοπές ρεύματος.

Φωτοβολταϊκά στις στέγες

Περιγραφή προγράμματος "Φωτοβολταϊκά σε στέγες"

Από την 1η Ιουλίου 2009 ισχύει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες.

Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά σε στέγες» είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Είναι η κατάλληλη στιγμή για όσους σκέφτονται να επενδύσουν ιδίως αυτή την εποχή που κυριαρχεί η αβεβαιότητα σε κάθε επένδυση. Η επένδυση είναι εγγυημένη για 25 χρόνια αποκομίζοντας τεράστια οφέλη για τον πολίτη-επενδυτή και παράλληλα συμβάλετε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα αφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν Φ/Β συστήματα ισχύος έως 10 κιλοβάτ (KWp) στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί το Φ/Β σύστημα. Η διάρκεια του προγράμματος είναι μέχρι τις 31/12/2019.

Η τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο είναι πολλαπλάσια της τιμής που αγοράζουμε από τη ΔΕΗ και σήμερα ανέρχεται στα 0,55 €/kwh. Τα έσοδα του επενδυτή πιστώνονται μετά από λογιστικό συμψηφισμό με το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει για τις ανάγκες του ο κάτοχος του Φ/Β συστήματος.

Για τη σύνδεση του Φ/Β συστήματος η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει ένα νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Όλη η παραγόμενη από το Φ/Β σύστημα ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και πληρώνεστε γι’ αυτή με 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 €/kWh), τιμή που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πληρώνετε στην τιμή που το πληρώνετε και σήμερα (περίπου 10-12λεπτά την κιλοβατώρα).

Ο πολίτης –επενδυτής δεν θεωρείται επιτηδευματίας, με άλλα λόγια απαλλάσσεται από το άνοιγμα βιβλίων στην εφορία. Όπως αναφέρει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, “δεν υφίστανται για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο δίκτυο”. Με άλλα λόγια, τα όποια έσοδα έχετε από την πώληση της ενέργειας δεν φορολογούνται.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ανώτατο όριο για το σύνολο της ισχύος που θα εγκατασταθεί στην επικράτεια με τους ευνοϊκούς όρους του προγράμματος. Εκτιμάται όμως, ότι είναι πιθανό να υπάρξει μελλοντική ρύθμιση για την οριοθέτηση της εγκατεστημένης ισχύος σε στέγες συνυπολογίζοντας και τη συνολική ισχύ των Φ/Β σταθμών μεγαλύτερου μεγέθους (Φ/Β πάρκα).


Προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα

Η τεχνολογία των Φ/B συστημάτων απευθύνεται σε όλους, ωστόσο εμείς θα σας κάνουμε πιο σαφείς τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να ικανοποιούνται βάση της σχετικής νομοθεσίας για τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα έως 10 KWp. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν πάσης φύσεως κτίρια που χρησιμοποιούνται για κατοικία (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, εξοχικά) σε όλη την Ελλάδα εκτός από τα μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης νησιά.

Οι προϋποθέσεις που χρειάζονται είναι οι παρακάτω:

 • Θα πρέπει να έχετε στην κατοχή σας κεραμοσκεπή, ταράτσα, στέγαστρο ή οποιαδήποτε επιφάνεια έχει κατεύθυνση προς το νότο και δεν σκιάζεται.
 • Να διαθέτετε μετρητή της Δ.Ε.Η.
 • Να έχει ο χώρος σας ηλιακό θερμοσίφωνα.
 • Σε περίπτωση πολυκατοικίας θα πρέπει να εξασφαλίσετε την έγγραφη συμφωνία των υπολοίπων ιδιοκτητών της.Τα κίνητρα

Τα νέα κίνητρα είναι αυτά που κάνουν τόσο ελκυστικό το συγκεκριμένο πρόγραμμα και το διαφοροποιούν σε σχέση με τα προηγούμενα που έχουν εξαγγελθεί στη χώρα μας.

Όλη η παραγόμενη από το Φ/Β σύστημα ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και πληρώνεστε γι’ αυτή με 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 €/kWh), τιμή που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πληρώνετε στην τιμή που το πληρώνετε και σήμερα (περίπου 10-12λεπτά την κιλοβατώρα). Σημειώνεται μάλιστα ότι η τιμή πώλησης είναι υψηλότερη από την τιμή που ισχύει για μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Η τιμή πώλησης αναπροσαρμόζεται ετησίως με το 25% του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους όπως αυτός καθορίζεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία . Υπογράφεται 25ετής σύμβαση με τη ΔΕΗ για την πώληση της παραγόμενης ενέργειας. Έτσι εξασφαλίζεται ο επενδυτής αφού η ΔΕΗ υποχρεούται να αγοράζει όλη την παραγόμενη ενέργεια του Φ/Β σταθμού για όλη τη διάρκεια της σύμβασης χωρίς να απαιτείται ανανέωση ή άλλες διαδικασίες.

Ο πολίτης –επενδυτής δεν θεωρείται επιτηδευματίας, με άλλα λόγια απαλλάσσεται από το άνοιγμα βιβλίων στην εφορία.

Όπως αναφέρει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, “δεν υφίστανται για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο δίκτυο”. Με άλλα λόγια, τα όποια έσοδα έχετε από την πώληση της ενέργειας δεν φορολογούνται.

Η αξία που αναλογεί στην παραγόμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας συμψηφίζεται με την αξία της κατανάλωσης. Η διαφορά τους εφόσον είναι θετική για τον επενδυτή, πιστώνεται από τη ΔΕΗ στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο επενδυτής στη σύμβαση συμψηφισμού. Η πίστωση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ακολουθεί τους κύκλους χρέωσης της καταναλισκόμενης. Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας πραγματοποιείται από ειδικό μετρητή ταυτόχρονα με την καταμέτρησης της ενέργειας που καταναλώνεται.

Για την εγκατάσταση του Φ/Β συστήματος δεν απαιτείται ειδική άδεια από την πολεοδομία. Το μόνο που χρειάζεται είναι έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας, η οποία εκδίδεται από το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο.


Συχνές Ερωτήσεις


1. Που μπορεί να εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό σύστημα;

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση ΦΕΚ/1079/Β/04.06.2009 παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων ισχύος μέχρι 10kW σε κτιριακές εγκαταστάσεις και κυρίως σε δώματα και στέγες κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών κτιρίων που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλη την Επικράτεια με εξαίρεση τα μη Διασυνδεδεμένα νησιά με το ηπειρωτικό Σύστημα της χώρας.

2. Ποιος μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα;

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα οποία έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό σύστημα. Για την περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνον φωτοβολταϊκού συστήματος. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα στην περίπτωση αυτή έχουν μόνον οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών που εκπροσωπούνται από το διαχειριστή ή έναν εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών μετά από παραχώρηση της χρήσης του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, με ευθύνη των ενδιαφερομένων.

3. Ποιες οι βασικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος;

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενεργής παροχής ρεύματος στο όνομα του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος στο κτίριο όπου εγκαθίσταται. Επιπλέον, μέρος των θερμικών αναγκών σε ζεστό νερό της ιδιοκτησίας του κυρίου που εγκαθίστανται το φωτοβολταϊκό σύστημα πρέπει να καλύπτεται από χρήση ανανεώσιμων πηγών ενεργείας στο χώρο που εγκαθίσταται το σύστημα (π.χ. ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα, ηλιοθερμικών).

4. Πότε υπογράφεται σύμβαση συμψηφισμού για το Φωτοβολταϊκό σύστημα;

Μετά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης υποβάλλεται αίτηση Σύμβασης Συμψηφισμού προς τον Προμηθευτή, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει Σύμβαση Προμήθειας στο όνομα του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος. Η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών, από την ημερομηνία παραλαβής του αιτήματος.

5. Πότε ενεργοποιείται η σύνδεση του Φωτοβολταϊκού συστήματος;

Η ενεργοποίηση της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος πραγματοποιείται από την αρμόδια Περιοχή του Δικτύου της ΔΕΗ μετά α) την παραλαβή αντιγράφου της Σύμβασης Συμψηφισμού από τον Προμηθευτή β) την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης Μηχανικού κατάλληλης ειδικότητας με τα αναγκαία συνημμένα σε αυτή και γ) την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος με την οποία θα δεσμεύεται ότι δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε τροποποίηση στην εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος.

6. Ποια η διάρκεια της σύμβασης συμψηφισμού του Φωτοβολταϊκού συστήματος;

Η σύμβαση συμψηφισμού που υπογράφεται μεταξύ του Προμηθευτή και του κυρίου του Φωτοβολταϊκό συστήματος έχει διάρκεια ισχύος 25 έτη, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος.

7. Πότε λύεται η σύμβαση συμψηφισμού;

Η Σύμβαση Συμψηφισμού λύεται αυτοδικαίως με την παρέλευση του διαστήματος των 25 ετών. Σε περίπτωση που ο κύριος του Φωτοβολταϊκού συστήματος αλλάξει προμηθευτή τότε λύεται η σύμβαση αυτοδικαίως και συνάπτεται νέα σύμβαση συμψηφισμού για το υπολειπόμενο εκ των 25 ετών διάστημα. Τυχόν λύση της Σύμβασης Προμήθειας επιφέρει αυτοδικαίως και τη λύση της Σύμβασης Συμψηφισμού. Ο Προμηθευτής δύναται να καταγγείλει τη Σύμβαση Συμψηφισμού στην περίπτωση που ο κύριος του φωτοβολταϊκού συστήματος δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη Σύμβαση Συμψηφισμού, κατόπιν έγγραφης ειδοποίησής του και άπρακτης παρέλευσης προθεσμίας 15 ημερών (περίοδος αποκατάστασης). Ο κύριος του φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να καταγγείλει τη Σύμβαση Συμψηφισμού χωρίς την επίκληση κάποιου σπουδαίου λόγου, κατόπιν υποβολής σχετικού εγγράφου, εντός διαστήματος 15 ημερών από την επίδοση του εγγράφου.

8. Πως γίνεται ο λογιστικός συμψηφισμός της αξίας της παραγόμενης–πωλούμενης ενέργειας από το φωτοβολταϊκού σύστημα;

Η πίστωση από την παραγόμενη ενέργεια φωτοβολταϊκού συστήματος εμφανίζεται στο λογαριασμό ρεύματος του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος. Ουσιαστικά ο λογαριασμός ρεύματος επέχει θέση τιμολογίου αγοράς. Το ποσό αυτό της πίστωσης συμψηφίζεται με τις χρεώσεις που προκύπτουν από τη Σύμβαση Προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με τη ΔΕΗ. Στην περίπτωση που ο συνολικός λογαριασμός ρεύματος είναι πιστωτικός, τότε το ποσό πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος στην ημερομηνία λήξης του λογαριασμού ρεύματος.

9. Ποια η παραγόμενη ενέργεια από το Φωτοβολταϊκό σύστημα;

Ως παραγόμενη ενέργεια από το φωτοβολταϊκό σύστημα θεωρείται η παραγόμενη ενέργεια, μείον της μικρής απορροφούμενης ενέργειας για ίδια κατανάλωση από το inverter τη νύχτα και τυχόν συνοδευτικό εξοπλισμό (πχ. κάμερα, συναγερμός). Για το λόγο αυτό ο μετρητής του φωτοβολταϊκου συστήματος είναι διπλής εγγραφής (μέτρηση παραγόμενης ενέργειας από το φωτοβολταϊκό σύστημα - μέτρηση απορροφούμενης ενέργειας).

10. Πότε γίνεται η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας από το Φωτοβολταϊκό σύστημα;

Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας από το φωτοβολταϊκό σύστημα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τη καταμέτρηση της παροχής ρεύματος, δηλ. εφαρμόζεται ο ίδιος κύκλος καταμέτρησης με αυτόν της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η λήψη ένδειξης κατά την ημερομηνία της προγραμματισμένης καταμέτρησης τότε η εκκαθάριση της παραγόμενης ενέργειας από το φωτοβολταϊκό σύστημα θα γίνεται στην ημερομηνία της επόμενης ημερομηνίας προγραμματισμένης καταμέτρησης.

11. Ποια η τιμή της παραγόμενης ενέργειας από το Φωτοβολταϊκό σύστημα;

Η τιμή της παραγόμενης ενέργειας από το φωτοβολταϊκό σύστημα ορίζεται σε 0,55€/kWh για τις συμβάσεις συμψηφισμού που συνάπτονται τα έτη 2009, 2010 και 2011. Η τιμή μειώνεται κατά 5% ετησίως για τις συμβάσεις συμψηφισμού που συνάπτονται το διάστημα 1.1.2012 μέχρι και 31.12.2019. Στην περίπτωση που η ενεργοποίηση της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος γίνει μετά την παρέλευση 6 μηνών από τη σύναψη συμψηφισμού, τότε ως τιμή αναφοράς θα λαμβάνεται η τιμή που αντιστοιχεί στο έτος που πραγματοποιείται η ενεργοποίηση της σύνδεσης του συστήματος.